Pravda 21 december 1949

Onlangs kreeg ik de eerste bladzijde van de Pravda (Правда = waarheid) van 21 december 1949 onder ogen. Op die dag vierde Stalin zijn zeventigste verjaardag. Op de linkerzijde van de voorpagina staat de man in volle lengte afgebeeld in een werkvertrek, op enige afstand vóór zijn schrijftafel, waarboven een afbeelding van Lenin hangt. De blik is voor de toeschouwer naar links en iets naar boven gericht (zodat men zou kunnen denken dat Obama, die immers ook graag afwisselend links en rechts over de toeschouwers heenkijkt naar een peilloze verte die kennelijk alleen voor hem een duidelijk zichtbaar beeld oplevert, aan de leider een voorbeeld heeft genomen) en de man is duidelijk in de kracht van zijn leven: kaarsrecht, zonder enige rimpel staart hij vertrouwenwekkend in een zorgeloze toekomst.

Naar wij nu weten had de man toen nog een drie jaar te gaan. Zijn geboortedatum is onzeker. Men is het er wel over eens dat dit niet 21 december 1879 is geweest en dit dan nog afgezien van de overstap naar de Gregoriaanse kalender die door toedoen van de revolutie tot stand kwam. Dat hij in het echt niet Stalin heette zou de heer Dzjoegasjvili (zijn echte naam) overigens zelf ook nog wel hebben toegegeven.

Terug naar het artikel. Dat heeft de kop "Aan kameraad Stalin, de grote leider en onderwijzer, en voortzetter van de onsterfelijke zaak van Lenin, waarde vriend, strijdgenoot, onderwijzer en leider". Enige jaren later wordt zelfs in de Sovjet-Unie erkend dat de 'leider' zo ook zijn schaduwkanten vertoonde.

Zo blijkt maar weer dat het geen aanbeveling verdient om de waan van de dag te volgen, zich te conformeren aan wat 'men' juist acht en dat immer met een kritische blik gekeken moet worden.