donderdag 28 januari 2010

"Geen reden om aan de verklaring te twijfelen"

Hij had geen reden om aan de verklaringen van de verdachten te twijfelen, zo verklaarde de Officier van Justitie te Breda vandaag in de media naar aanleiding van het mislukken van de vervolging van een groep verdachten van handel in verdovende middelen. Intussen was namelijk gebleken dat de politie de verklaringen van de hoofdverdachte had aangepast en aangevuld, waardoor de zaak voor alle verdachten 'stuk' ging.

In vreemdelingenzaken worden stelselmatig processen-verbaal opgemaakt die op gespannen voet staan met de waarheid. Bij het verhoor dat aan vreemdelingenbewaring vooraf gaat, geldt bijvoorbeeld voor de vreemdelingenpolitie Den Haag dat de vreemdeling, die naar het p.v. pleegt te melden op de hoogte is gesteld van het recht op aanwezigheid van een advocaat bij het verhoor, stelselmatig verklaart daarvan geen gebruik te willen maken.. Steeds staat te lezen dat de vreemdeling het een goed idee vindt dat de raadsman/advocaat hem later zal bezoeken.

Desgevraagd verklaart de vreemdeling dan aan de advocaat dat hem niet gewezen is op het feit dat hij aanspraak kan maken op aanwezigheid van een advocaat bij het verhoor, maar dat hem uitsluitend zo iets gezegd wordt als "Je vindt het zeker wel goed als een advocaat later bij je langskomt?" De vreemdeling pleegt daarop bevestigend te antwoorden en dan wordt in het p.v. opgenomen dat afgezien werd van het recht op aanwezigheid van een advocaat. Rechters die zaken van vreemdelingen in bewaring moeten beoordelen, kunnen natuurlijk vaststellen dat zo een verklaring als opgenomen in het p.v. ì.h.a. ongeloofwaardig is vanwege de hoge frequentie waarin deze voorkomt..

Zij kiezen er echter voor weg te kruipen achter de formele muur dat zij geen reden hebben om aan de verklaring als opgenomen in het ambtsedig opgemaakte  p.v. te twijfelen. De hoogste rechter, de Raad van State, hanteert immers ook de aangeduide formele muur en waarom zou je er dan voor kiezen op te vallen door deze praktijk eens aan te pakken.. Dat zou toch wel van rechtelijk activisme getuigen en dat zij verre van ons, rechters. Aldus kan jarenlang ongestoord de praktijk voortbestaan van ambtsedig p.v.'s die op gespannen voet staat met de waarheid.

MM